A tápláló és fenntartható gabonáktól a rostokban és fehérjékben gazdag hüvelyeseken át a magas ásványianyag-tartalmú leveles zöldségeken és szárazságtűrő gyökérzöldségeken keresztül tart "A jövő 50 élelmiszerének” köre. Ez, a nemrégiben született lista azon alapanyagok gyűjteménye, melyek fogyasztása sokkal kedvezőbb volna a ma egyeduralkodó élelmiszer-alapanyagokhoz képest, mind az emberi szervezet, mind a bolygónk számára.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organization, FAO) 2010-es felmérése alapján nem táplálkozunk eléggé fenntarthatóan, ami az egészségünk rovására mehet. Az emberiség tápanyagbevitelének 75%-a csupán 12-féle mezőgazdasági terményből és öt állatfajtából áll, noha több mint húszezerféle, emberi fogyasztásra alkalmas táplálékfélét ismerünk.
A Knorr a brit WWF tudósaival, dietetikusokkal és mezőgazdasági szakértőkkel együttműködve megalkotta a "Futue 50 Foods", azaz A jövő 50 élelmiszere -című jelentést, melyben meghatározott 50 olyan élelmiszert világszerte, melyek ízük, tápértékük és alacsony környezeti lábnyomuk miatt inspirálóan hathatnak a jövő fenntarthatóbb ételeinek megalkotása során.
"A jövő 50 élelmiszere” kezdeményezés célja kettős: egyrészt a szélesebb körű alapanyaghasználattal egészségesebb és változatosabb étrendet nyújtani, másrészt a sokszínű növénytermesztéssel a talajok tápanyag-utánpótlását segíteni."
Mi, az UFS-nél elhatároztuk, hogy mindezt zászlóshajónkra tűzve népszerűsítsük a jövő élelmiszereinek használatát a mindennapokban, különös tekintettel a közétkeztetésre. Egy széleskörű magyar kutatás során felmértük, hogy az ötvenes listából - melyek között vannak kevésbé ismertek (például algák és kaktuszok) - mik azok az alapanyagok, amelyek hazánkban is népszerűek, vagy a trendek alapján egyre ismertebbé válnak, például bizonyos hüvelyesek, gyökérzöldségek, diófélék, gabonák.
Legfrissebb Mindennapi Menza közétkeztetési kiadványunk receptjeiben ezen élelmiszerekre fókuszáltunk az alapanyagok kiválasztása során. És mivel az ételkészítésnél a környezettudatosság mellett az íz is legalább olyan fontos, ezért azt is bemutatjuk, hogy a Knorr Professional kiváló fűszereivel hogyan ízesíthetjük ellenállhatatlanná ezeket az ételeket.
Tegyünk hát együtt a fenntarthatóságért ilyen formán is, ismerjük meg együtt a jövő élelmiszereit!
A megosztás ikonra kattintva válaszd a Főképernyőhöz adás opciót. A megosztás ikonra kattintva válaszd a Főképernyőhöz adás opciót. A megosztás ikonra kattintva válaszd a Főképernyőhöz adás opciót. A megosztás ikonra kattintva válaszd a Főképernyőhöz adás opciót.