Mit érdemes tudni a padlizsánról?
A padlizsán eredetileg Indiából származik, de szokatlan ízével ma már a Földközi-tengertől Japánig gazdagítja ételeinket. Kesernyés, fás aromja izgalmas összetevővé teszi. Fás jegyei leginkább akkor tűnnek ki, ha grillezve, füstölve, vagy kisütve készítjük, míg a kesernyés íz kurkumával, vagy karfiollal kombinálva emelhetők ki. Paradicsommal, citromével, vagy joghurttal kombinálva kelemes, frissítően savanyú összhatást eredményez.
Mivel kombináljuk?
A keleties konyhákban a padlizsánt leggyakrabban baba ghanous-ként szolgálják fel, fűszerekkel és darált hússal összesütve. Japánban teljesen máshogy nyúlnak hozzá, megfőzik, majd a vizet teljesen kinyomkodva belőle különleges alapanyagként adják a miso leveshez.
Különleges kombináció lehet, ha az osztrigát szolgáljuk fel padlizsánkrémmel és citrommal, bergamottal.