A kígyóuborka jellemzői:
Magas víztartalmával az uborka üdítően frissítő, különösen nyáron. Alacsony a kalóriatartalma, illetve gazdag vitamin- és ásványianyagokban. Érdemes belőle sokat fogyasztani, akár salátában, akár koktélok és turmixok alapanyagaként remek hozzávaló.
Mivel kombináljuk?
A kígyóuborka növénytanilag igazából nem zöldség, hanem gyümölcs. Közeli rokona a dinnye, amellyel az uborka tökéletesen kombinálható, például egy frissítő gazpachóban. A középkorban gyümölcssalátaként szolgálták őszibarackkal. A gyógy- és fűszernövények, például a borágó és a kapor, de a koriander vagy a menta is tökéletesen harmonizálnak az uborka ízével. Viaszos aromái passzolnak a tejtermékekhez és a halakhoz, ezért jól működik a tzatzikiben vagy a lazac kíséretében is. Az uborkát főzéshez is lehet összetevőként használni. Különösen Ázsiában elterjedtek olyan zöldséges köretek, melyek kígyóuborkát tartalmaznak, de chutney-k alapanyaga is lehet. Az uborka italokban is használható: A keserű íz nemcsak a ginnel, de a fekete vagy a zöld teával is jól kombinálható.