Mit tudjunk a mandarinról és a narancsról?
E narancssárga citrusfélék nemcsak a gyermekek örömére szolgálnak, sokak téli kedvencei frissen, vagy a télei ételek kísérőiként.
A frissen betakarított dél-európai gyümölcsök októbertől januárig kaphatók, míg az év hátralévő részében konzerves, vagy Európűn kívüli importtal dolgozhatunk.
Míg a narancs jól elkülöníthető a többi citrusfélétől, a mandarint könnyen össze lehet téveszteni közeli rokonával, a klementinnel, mely a narancs és mandarin hibridje.
Kiválóan emelik ki az ízeket, miközben gyomorerősítő, étvágyjavító és vértisztító jellemzőket tulajdonítanak nekik.
Mivel kombináljuk?
Édes, üde íze miatt a mandarin ideális desszertek és sütemények elkészítéséhez. A megszokott kombinációk mellett példál görög joghurttal, kevés fahéjjal és mézzel a friss mandarin önmagában is könnyű, mégis csábító desszertté válik.
A narancs, savanykásan édes ízének köszönhetően miatt szintén tökéletes desszert alapanyag, azonban szárnyas húsokkal kombinálva is kiválóan használható.
Ami megmarad:
E citrusok héjja reszelve vagy kandírozva kihagyhatatlan része lehet az ünnepi tányérok díszítésének!