Az újhagyma nem más, mint a fiatal vöröshagyma. Eredetileg Keletről indult, majd Oroszországon keresztül honosodott meg konyhánkban. Ott a mai napig nagyobb, népszerűségnek örvend, mint a vöröshagyma. Ennek egyszerű az oka, ott könnyebb azt termelni.
Mivel kombináljuk?
Az újhagyma nem válik gyakran a fogások fő alkotóelemévé, de remekül működik, ha csak egy kis finom hagymás ízt szeretnénk hozzájuk adni. Így nem csoda, hogy elsősorban fűszerként használják. Apróra vágva, felkockázott szalonnával és friss tejföllel isteni kenyérlános feltét válik belőle. Az újhagyma méltó helyettesítõje a metélőhagymának egy fűszernövényes túrós fogásban, melyben petrezselyemmel, kaporral vagy zsázsával használjuk. Az újhagyma az ázsiai konyha nélkülözhetetlen része. Enyhe, fűszeres aromájával finomítja a wok ételeket akár csirkével, marhahússal vagy tofuval dolgozunk. Az újhagyma nemcsak passzol, de jól is néz ki egy füstölt lazacot, tojást és tejszínt tartalmazó quiche-ben.
Ami megmarad:
Finoman apróra vágott újhagymával egy kis plusz fűszerezést adhatunk akár szendvicsekhez, akár levesekhez.