Diétás Menü javaslatok a SOTE dietetikusai által
Diétás igényeknek megfelelő, mégis ízletes és változatos ételek
Változatos és ízletes ételek a diétás ellátásban
Célkitűzésünk, hogy a kórházak szakembereinek objektív segítséget nyújtsunk a szakszerű, de hatékonyan szervezett kórházi étkeztetés megvalósításában. A speciális egészségügyi követelmények miatt a közétkeztetés más területein széles körben használt és elismert professzionális alapanyagokhoz félve közelítenek a betegek étkeztetéséért felelős szakemberek.
Jelen kiadványunkban a tanulmányhoz kapcsolódó – az egyes diétatípusokhoz tartozó – ételsorokat mutatjuk be, melyet a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék munkatársai állítottak össze.
Kiadványunkban az alábbi diéta típusok néhány variációjára adunk ötleteket:
I. Energia- és tápanyag-összetétel szerinti változatok
- I/1. Gyógyintézeti alapétrend
- I/2. Energia- és fehérjegazdag (zsírdús / zsírszegény, szénhidrátdús) étrend
- I/3. Energiaszegény étrend
- I/4. Energiabő, fehérjeszegény, Na-, P-, K-szegény korlátozott folyadéktartalmú étrend (LPLND)
- I/5. Zsírszegény (módosított zsírsav összetételű) étrend
- I/6. Módosított szénhidrát-összetételű étrend
- I/7. Nátriumszegény étrend
II. Készítési mód szerinti változatok általános jellemzői
- II/1. Normál változat
- II/2. Könnyű vegyes változat
- II/3. Diétás rostban gazdag változat
- II/4. Rostszegény, kímélő fűszerezésű változat
- II/5. Pépes változat
- II/6. Folyékony változat
III. Hagyományostól eltérő és különleges étrendek
- III/1. Vegán étrend
- III/2. Ovolakto-vegetáriánus étrend
- III/3. Szemivegetáriánus étrend
- III/4. Gliadinmentes étrend
Diétás receptek a Semmelweiss Egyetem Dietetikusai által
Az alábbi linken keresztül letöltheti a kiadványt
Kapcsolódó cikkek
Miért érdemes regisztrálni?
- Ingyenes hozzáférés professzionális séfképzésekhez
- Receptötletek és tippek a világ minden tájáról
- A legújabb gasztronómiai trendek